Ikan Percik Kak Kinah

Bahan-bahan

1. 3 ekor ikan kembong segar

2. 5 ulas bawang merah di giling halus

3. 1/2 inci halia digiling halus

4. 5 batang serai dititik ( 3 batang untuk di masak, 2 batang untuk renjis kuah ke atas ikan)

5. 1 inci kunyit hidup

6. Seditkit tepung beras dibancuh dengan air

(Nenek Kak Kinah kata kalau nak sedap, ambil beras, rendamkan seketika, kemudian kisar beras tu sampai lumat, masukkan ke dalam kuah(ganti tepung beras). 

7. Sebiji kelapa diperah santannya

8. Garam dan gula secukup rasa

Cara: –

Ikan kembong dikelar rapat-rapat dan dibakar

Masukkan kesumua bahan 2 hingga 8 dan dijerang diatas api sederhana sehingga mendidih. Jangan biarkan santan keluar minyak, memadai hanya sekadar keadaannya pekat.

Setelah ikan kembong masak, siram/renjis kuah yang pekat itu ke atas ikan kembong. 

Masakan bolehlah dihidangkan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: